Kış Lastiği ‘nin Önemi

Kış lastikleri, hamurları daha yumuşak olmasından dolayı, yol tutuşunun artmasını sağlamaktadır. Günümüzde pek çok insan bu lastikleri kar lastiği diye nitelendirse de, kullanım amaçlarına da uygun olarak, kış lastiği adı altında geçmektedir. Kış lastikleri, +7°C altında, yol tutuşunu maksimum seviyeye çıkarılması amacıyla üretilmektedir. Bu lastikler üretilirken, 2 çeşit hamurlardan üretilirler;
a-Doğal Kauçuk
Kauçuk ağacı (hevea brasiliensis), sütleğengiller (euphorbiaceae) familyasından gelen amazonlara özgü ve öz sıvısından kauçuk elde edilen bir ağaç türüdür.

Bu ağaçlardan kauçuk elde edilmesi zor olduğu için, genellikle yüksek segment denilen lastiklerde ( fiyatları daha yüksek ) kullanılmaktadır. Bütçesi uygun insanlar için kış lastiği önerisi olarak doğal kauçuktan yapılmış lastikler önerilmektedir. Lastikler ne kadar doğal kauçuk bazlı olsalar da, sadece kauçuk olmazlar ve katkı maddeleri bulundurmaktadırlar.
b-Yapay Kauçuk ( Sentetik )
Yapay kauçuk, çoğunlukla ham petrolün damıtılmasıyla, nafta ve diğer hidrokarbonlar elde edilerek, kimyasal bir işlem uygulanmasıyla elde edilir. 100′ ün üzerinde yapay kauçuk çeşidi bulunmaktadır. Özellikle (U.S.A.) ABD başta olmak üzere, Japonya, Almanya ve Fransa‘ da üretilmektedir. Lastik yapımında da kullanılan yapay kauçuk, genellikle düşük segment denilen ve fiyat olarak da uygun olan ürünlerde kullanılmaktadır. Doğal kauçuklarla kıyaslandığı zaman, değişken hava şartlarına daha uyumsuzdurlar.
Peki Bu Lastikleri Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ülkemizde Avrupa Birliği standartları gereğince, üzerlerinde lastik etiketleri bulunması zorunludur. Bu etiketlerde genellikle, Yakıt sınıfı, yağmura karşı yol tutuşu ve ses yüksekliği desibel (db) yazmaktadır.

Örneğin ülkemizde 16″ ebatında en çok kullanılan lastiklerden birisine baktığımız zaman 205/55 R16 ebatındaki bir lastiğin araçtan araca değiştini görmekteyiz. 91T mi ya da 97H mı olduğunu gibi endeksleri de lastiklerin yanaklarında yazdığını görmekteyiz. Bu endeksler, lastiklerde yük endeksini ve hız endeksini göstermektedir. Burada araç ağırlığınızın maksimum yük kapasiteli hali göz önüne alınıp, en fazla yük binen dingile göre hesap yapılmaktadır.

Lastik seçimi esnasında sıkıntı yaşıyorsanız, aracınızın kataloğunda veya şoför kapısının iç kısmında ( genellikle ) bulunan değerleri baz alarak lastik seçimi yapabilirsiniz.
Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. 🙂
Kaynak: wikipedia
1993 Zonguldak’ ta doğdum. Üniversite hayatımı KTÜ’ de tamamladıktan sonra, profesyonel meslek hayatıma Ankara’ da, makine mühendisi olarak devam etmekteyim. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğretmeyi sevdiğim için bu sitede sizin için bir şeyler paylaşmaktayım 🙂